Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

Könyvajánlataink


Kalandos utakon

Kovács Zsolt - Szemadám György (Alapfy Kft., 2020)

Kovács Zsolt és Szemadám György az Állatvilág magazin állandó szerzői (illetve az előbbi a lap főszerkesztője), egyben a magyar természettudományos ismeretterjesztés különleges alakjai. Mindkettejüknél tetten érhetjük azt az egyedi stílust, amelyben könnyed, olvasmányos szövegbe rejtve tudományos alapossággal kapunk részletes ismereteket egy-egy táj, állat, vagy akár intézmény, állatkert jellemzőiről, érdekességeiről. Jelen könyv sem kivétel: miközben az útibeszámolónak szánt, élvezetes sorokat olvassuk, ott érezhetjük magunkat a helyszínen, együtt fedezzük fel a szerzőkkel a látnivalókat, és közben a szóban forgó hely történetéről, az ottani élőlényekről is pontos és hiteles, újszerű információt szerezhetünk. Nem kétséges, hogy emögött sokszor alapos kutatómunka, szakirodalmi tájékozottság rejlik, sokszor egyéni, filozofikus gondolatokkal fűszerezve. A kötetet több száz, helyszínen készített fotó teszi teljessé. (Dr. Korsós Zoltán)

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Találkozásaim hüllőkkel

Korsós Zoltán (EX-BB Kiadó, 2019)

A könyv szerzője a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, főigazgatója. A hüllőket – mint minden más állatot – gyerekkora óta kedveli, de professzionálisan csak egyetemista korában kezdett foglalkozni velük; első tudományos publikációját is a gyíkokon végzett vizsgálataiból írta. 1990 és 2005 között az Európa Tanács Kétéltűek és Hüllők Szakértői Csoportjában dolgozott, és sokat tett a magyarországi fajok természetvédelmi kutatásaiért, többek közt a rákosivipera, a haragossikló és a pannon gyík védelméért. 60 országban járt, és mindig nyitott szemmel figyelt az egzotikus élővilágra. Jelen könyvében a gyíkokkal, kígyókkal, teknősökkel való találkozásaiból ad ízelítőt.


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A bogarak bolygója

Dr. Hangay György (EX-BB Kiadó, 2017)

Az Ausztráliában élő szerző neves zoológus, aki magyar nyelven megjelent kötetei révén a szélesebb olvasóközönség előtt is jól ismert. Legújabb, hiánypótló munkája a bogarak gazdag és változatos világát tárja elénk.

Az állatvilág legnépesebb csoportjáról nagyon keveset tudunk, viselkedésükről eleddig magyar nyelvű könyv alig született, mint ahogy az érdeklődők arról is csak szórványosan olvashattak, milyen nagy szerepet játszanak az emberiség életében. Külön figyelmet érdemelnek a bogarak kultúrtörténetéről szóló fejezetek, illetve azok, amelyek a bogártudósok gyakran krimibe illő életéből adnak ízelítőt.

Nem kevésbé érdekes a szöveget kísérő, közel másfél száz, részben színes fotót és grafikai illusztrációt felölelő képanyag. A széles olvasóközönséget megszólító, közérthető stílusban íródott könyv szakmai lektorálását dr. Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum világhírű bogárgyűjteményének vezetője végezte.


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu

  Könyvajánló: Erdészeti Lapok CLII. évf. 10. szám (2017. október)

  Könyvajánló: Magyar Természettudományi Múzeum Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Állati tények és talányok

A tudományon innen és túl I., Szemadám György (EX-BB Kiadó, 2017)

Szemadám György tíz éve megjelent Hihetetlen lények könyve első részének átdolgozott, bővített kiadása egy sajátos állatenciklopédia, amelyben jól megférnek egymással a valós és elképzelt lények, a megmásíthatatlan tények és a sokszor megmosolyogtató talányok. A szerzőt idézve: „Úgy is lehet olvasni ezt a könyvet, hogy a tapasztalati tények igazságtartalmáról, illetve ennek nem is oly egyértelmű határairól szól.”
Miközben a képzeletünk elkalandozhat, s kedvünkre kételkedhetünk egyes – valóságos vagy annak hitt – lényekben, élvezettel merülünk el az olvasmányos történetekben. A hihetetlen teremtményekhez fűződő kalandos megfigyelések mellett a szerző tudományos alapossággal veszi számba az emberiség alig pár száz éves írott történelme alatt már bizonyítottan kihalt, a kipusztultnak hitt és újrafelfedezett, az ismeretlenségből előbukkant és a már évmilliókkal ezelőtt kihalt élőlényekhez hasonló fajokat. A tudomány határmezsgyéjén kalandozó, gazdagon illusztrált könyvében egy sok évtizedes gyűjtőmunka eredményét tárja elénk, a következtetések levonását az olvasóra bízva.


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


FARKASOK és kutyák

Kovács Zsolt (Állatkerti Kötetek a Természetért 17.)

A farkasnál kevés megosztóbb állatfaj él a Földön. A világ számos pontján szentként tisztelték, másutt pedig maga volt az ördög, vagy legalábbis annak cimborája. A vadászok, vadgazdák jelentős része még ma is kígyót-békát kiált rá, holott gyakran esik szó arról, hogy drasztikusan csökkenteni kell a túlszaporodott vaddisznók és szarvasok számát.  Ám ha a farkas ebbe egy kicsit besegít, az már "nagy baj". Pedig a farkasnak ma is van helye a hazai vadvilágban, hiszen segít a kevésbé életrevaló egyedeket kiválogatni, a vadállomány minőségét javítani. Nálunk a farkas fokozottan védett, és bár még ez sem jelent számára életbiztosítást, de az utóbbi években gyarapodott az egyedszámuk. 

Könyvünk célja, hogy objektíven mutassa be erdeink régi-új ragadozóját; megismerteti a falka törvényeit, vadászati szokásait, megtudhatjuk, mikor mit zsákmányol, s ahol szemet vet a jószágra, miként védekezhetünk ellene. Emellett a kötetben szó esik még a farkasnak az emberiség történelmében játszott szerepéről, a vadon élő farkasszerű kutyafélékről és ordasunk azon leszármazottairól, amelyek később ősük ellenségévé váltak: a pásztorkutyákról és agarakról.

Megrendelhető: buki-konyv.hu

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


BÉKÁK    

Kovács Tibor (Állatkerti Kötetek a Természetért 16.)

Sok embernél a "nemszeretem állatok" kategóriájába tartozó békák jelenlétére kétségtelenül szükség van: fontos szerepet töltenek be az életközösségekben, megszámlálhatatlan kártevőt pusztítanak el, s maguk is meghatározó táplálékállatai sok ritka fajnak. Ezért is ad aggodalomra okot e kétéltűek számának folyamatos, drámai csökkenése. A globális felmelegedés, az erdőirtások és más humán tényezők hatására már számos békafaj kipusztult, vagy vészesen zsugorodik az állománya. Hazánk békái még nincsenek közvetlen veszélyben, bár számuk csökken. Védelmük érdekében meg kell óvnunk természetes élőhelyeiket, s lehetővé kell tennünk, hogy a szaporodási helyeikre biztonságosan eljussanak.

E kétéltűek származásáról, életmódjáról, különleges testfelépítéséről és megannyi más érdekességről szóló kötet elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a békák védelmének szükségességére. Jelentőségét az adja, hogy többtucatnyi bemutatott békafajról magyar nyelven most olvashatunk először, s az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat részeként ez az első, hazánkban megjelent békamonográfia.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


TÚZOKOK  

Bankovics Attila - Sós Endre (Állatkerti Kötetek a Természetért 15.)

Az ezerkilencszázas évek utolsó harmadától egyre kevesebb túzok élt a magyar pusztán. Sokáig úgy tűnt, hogy állományának csökkenését az alacsony szaporodási ráta miatt nem sikerül megállítani. Ennek több oka is volt. Az első és talán legfontosabb az élőhelyek elvesztése. Átalakult a mezőgazdaság, intenzívvé vált a legeltetés. A kaszálókból lassanként gabonatáblák vagy legelők lettek, így mind kevesebb fióka tudott felnőni. Ráadásul a tojásokra és fiókákra veszedelmet jelentő ragadozók száma is megnövekedett. A múlt század kilencvenes éveire 900 egyed alá csökkent a magyarországi túzokállomány. Innen sikerült egy eredményes országos LIFE programmal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkájával, a Túzokvédelmi Munkacsoporttal és Dévaványával csaknem 1600-ra emelni a számukat. A Budapesti Állatkert egyaránt részt vett az ex situ és az in situ védelemben, ezért is szól sorozatunk legújabb kötete a túzokról és kiterjedt rokonságáról, közöttük a hajdan hazánkban is élt reznekről.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


HIÚZOK  

Veress Tamás - Kovács Zsolt (Állatkerti Kötetek a Természetért 14.)

Az Állatkerti Kötetek a Természetért könyvsorozat legújabb kötete hazánk és egyben Európa legnagyobb macskaféléjét, a hiúzt mutatja be. A hiúz több mint száz évvel ezelőtt egyszer már kipusztult Magyarország jelenlegi területéről, a múlt század nyolcvanas éveitől azonban visszatért. Abban, hogy újra hiúzok élnek erdeinkben, jelentős szerepe van a Kárpátok hegyláncain, a védelem nyomán ismét megerősödő felvidéki és erdélyi állományoknak, ezért alakulhattak ki hazánkban is úgynevezett perempopulációk. A Hiúzokban szó esik az eurázsiai hiúz védelméről, viselkedéséről, ökológiai szerepéről, s emellett felsorakozik az oldalakon a közelebbi és távolabbi hiúzrokonság, különös tekintettel a vadonból már csaknem kipusztult ibériai hiúzra. Természetesen nem maradhatnak ki a visszatelepítési programok eredményei és a múlt felidézése sem.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


FÖLDIKUTYÁK

Németh Attila – Csorba Gábor (Állatkerti Kötetek a Természetért 13.)

Magyarországon négy földikutyafaj honos. Egy évtizede indult el ismét tervszerű, mindenre kiterjedő kutatásuk; ideje volt, mert valamennyi faj állománya erősen lecsökkent, így fel kellett mérni azokat a tényezőket is, amelyek veszélyeztetik a még megmaradt populációkat. S végre ellenőrizni lehetett azokat az elterjedési és ökológiai adatokat, amelyeket a tudósok az elmúlt két évszázad során összegyűjtöttek.
Hiánypótló kiadvány ezekről az alig ismert emlősökről...

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A természettudomány úttörői

Hangay György (EX-BB Kiadó, 2015)

"Az eddig megjelent könyveim javarészt kalandos utazásokról, gyűjtőutakról szóltak. Ez a könyv sem más – útleírás ez is. Utazás az évezredeken át, a természettudomány, a természetábrázolás nyomában, Arisztotelész korától napjainkig.
Ebben a kötetben igyekszem néhány nagy ember életéről, munkásságuk eredményeiről szólni. (...) Ami a válogatást illeti, nem törekedhettem teljességre, de még csak egy szigorú logikát követő rendszerességre sem (...) csak azokról írtam, akiket különösen érdekesnek vagy fontosnak találtam. Legyen ez a könyv ízelítő, kedvcsináló azoknak, akiket érdekel a természettudomány története, és netán további tanulmányokat szeretnének ebben a témakörben folytatni."
(Részletek a szerző előszavából)


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


DARVAK  

Bankovics Attila (Állatkerti Kötetek a Természetért 12.)

Tavalyi örömhír volt, hogy száz év után újra költött hazánkban a daru! Kötetünk az itt élő szürke daru és az olykor felbukkanó pártás daru mellett bemutatja a világon előforduló valamennyi fajt. Sok kultúrtörténeti és néprajzi érdekességet is olvashatunk a magyar nép egyik legkedvesebb madaráról, s megtudhatjuk, hogyan élnek s mennyire veszélyeztetettek a világ darvai.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A HARAGOSSIKLÓ és rokonai

Babocsay Gergely – Korsós Zoltán (Állatkerti Kötetek a Természetért 11.)

A sorban következő kötet egy olyan hazai siklófajjal foglalkozik, amellyel csak a legszerencsésebbek találkoztak. Noha neve és habitusa talán cáfolja ezt... A kötet szerzői a legújabb ismereteket gyűjtötték csokorba e ritka fajról, s a haragossiklók "ürügyén" egyúttal ízelítőt adnak a kígyók hallatlanul izgalmas, kevéssé ismert és a tudomány számára is még sok újdonságot tartogató világából. Bemutatják a kígyók sokféleségét, zsákmányolási technikáit, szélsőséges élőhelyeit, a különleges kígyószokásokat, és az olvasók kicsit megismerkedhetnek a mérges kígyókkal is.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


SASOK Magyarországon és a világban

Haraszthy László (Állatkerti Kötetek a Természetért 10.)

A Fővárosi Állat- és Növénykert Állatkerti Kötetek a Természetért című könyvsorozatából 2015-ben négy kötet jelent meg. A sorozat tizedik darabja az ég urairól, a sasokról íródott. Elsősorban a hazai fajokat mutatja be, de foglalkozik azokkal is, amelyek az egzotikus vidékeket lakják. S mivel a tudomány mást nevez "sasnak", mint a köznyelv, de még a magyar nevezéktanban sem egyszerű az eligazodás, a kötet a valódi sasok mellett a közelebbi és távolabbi atyafiságra is kitekint.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Vadállatok hazájában-barangolások három földrészen

Kovács Zsolt (EX-BB Kiadó, 2015)

Az ismeretlennek induló tengerészek sorsa mára a múlté. Kevesek kiváltsága, hogy ember nem járta tájon járjanak. Miért lehet érdekes mégis, hogy egy muzeológus-életművész, egy festő-ornitológus, egy természetfilmes és egy természetíró nyakába kapja az ausztrál vadont? Miért kéne alárendelni a nyarat egy lengyel őserdő felkeresésének? Mitől más Thaiföld, ha nem a tengerparton heverészünk? Mert a beszámolók megmutatják, hogy valójában vannak idegen tájak még ezen a töviről-hegyire felfedezett bolygón. Vannak helyek, ahol az ember hazatalál. És ennek egy részét ő maga viszi oda. Igazából a könyv párlata bármelyik kert magas füvében érvényes, ugyanakkor elküld minket egy expedícióra. Kovács Zsolt nekilódult, többek közt elment, visszament és megint visszament a szeretett Ausztráliába. Nem kell döntenünk. Felkeressük a közeli vadonokat, vagy igenis elutazunk, mindegy. Csak találjunk oda. Persze Zsolt közben jegyzetelt és fotózott. És a könyvet olvasva, odatalált...


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A VADLÓ és rokonai

Sándor István (Állatkerti Kötetek a Természetért 9.)

Tudósok, természetvédők és állatkerti szakemberek nemzetközi összefogása és hatalmas erőfeszítése kell ahhoz, hogy egy kis híján kipusztított állatfaj sorsát megváltoztassák. Szerencsére elmondható ez a megmaradt, utolsó vadlófajról, a Przewalski-lóról is. Ha alig több mint 100 évvel ezelőtt nem fog össze néhány állatkertben és rezervátumban dolgozó elhivatott szakember, ma nem élne igazi vadló a Földön, csak elvadult háziló.
Az utolsó vadló megmentésének története nem egyszerűen egyetlen állatfajról szóló történet. Jelkép is egyben. Annak jelképe, hogy a kitartó munka sikerrel jár, hogy mégiscsak megóvható a pusztuló vadvilág. A kötet szerzője, Sándor István avatott szakértője a Przewalski-lovaknak. Része volt a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Pentezug rezervátum állatkertekből érkező vadlovainak ide szállításában, elhelyezésében.
Az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat legújabb kötetéből emellett megismerkedhetünk a közelebbi és távolabbi lórokonsággal; bemutatásra kerülnek a zebrák, vadszamarak és az elvadult házilovak is.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


KESELYŰK Magyarországon

Tóth Tamás (Állatkerti Kötetek a Természetért 8.)

Mind a keselyűk, mind a monográfiák sokáig a szélesebb rokonszenvtől érintetlen kategóriába tartoztak. Az utóbbi hetekben megjelent kiadvány mindkét hagyományon rést üthet. Gyönyörű képanyaggal és közérthető nyelvezettel mutatja be a négy európai keselyűfaj ismérveit, történeti és jelenkori helyzetét, jövőjét. Számos kultúrzoológiai adatot is találunk a könyvben. Egyáltalán: keselyűk? Magyarországon? Érezhetően nagy kutatómunka párlata, szemléletmódján pedig a realitásokon alapuló megőrzési szándék üt át. A könyv a Budapesti Állat- és Növénykert sorozatában jelent meg, melyben szintén remek feldolgozásra került már a rákosi vipera, a vidra, a mocsári teknős és az európai bölény témaköre is.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A KOALA és szomszédjai

Dr. Hangay György (FÁNK, 2015)

A Budapestre érkezett koalákat kísérő kiadvány szép képanyaggal és a szerzőtől megszokott, tartalmas, élvezhető szöveggel mutatja be ezt az ausztráliai meseállatot. Olvashatunk élőhelyéről, táplálkozásáról, viselkedéséről, szaporodásáról, múltjáról és jövőjéről. A könyv végén a Fővárosi Állatkertben megtekinthető más ausztráliai fajokról találunk illusztrált bemutatókat.

Megrendelhető: buki-konyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


KalandoZOO - Magyarország állatkertjei

Kovács Zsolt (EX-BB Kiadó, 2014)

Különleges utazásra invitálja olvasóit az ismert szerző. A középkori vadasparkoktól az egzotikus állatokat felvonultató vásári mutatványosok és vándormenazsériák világán át az 1866-ban megnyílt pesti állatkert, majd az első vidéki állatbemutatók kialakulásáig ad átfogó történeti visszatekintést. Nem született még hasonló, a hazai állatkertek múltját és jelenét ismertető, egyedi arculatukat megrajzoló összefoglaló munka, amiből természetesen nem hiányozhatnak maguk az állatok sem: több mint kétszáz parádés fotón és fordulatos leírásokban elevenednek meg az állatkertjeink gazdag gyűjteményét reprezentáló, csodálatos teremtmények.


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Pusztító puskások

Kovács Zsolt (Herman Ottó Természetvédő Kör, 2015)

Számos olyan állatfaj élt a Földön, amelyeket puskával irtottak ki. Azokat, akik e Természet ellen elkövetett bűntettekért felelősek, a természetvédők kategorikusan vadásznak tekintik. Pedig ez csak részigazság! A puskás farmerek, nyerészkedő üzletemberek sokkal inkább tehetnek arról, hogy nem él már Dél-Afrika különös zebrája, a kvagga, kipusztult az egykor milliószámra fészkelő amerikai vándorgalamb és Ázsiában gyakorlatilag kipusztult a jávai orrszarvú. Persze ez nem mentesíti az igazi vadászokat sem, hiszen ők is hozzájárultak ahhoz, hogy ma már alig él tigris a természetben, kipusztult a kék lóantilop, vagy éppen eltűnt a kaukázusi bölény. E könyv azonban nem a felelősöket keresi, hanem bemutatja azoknak az állatfajoknak szomorú sorsát, melyeket fegyverrel irtottak ki.

Megrendelhető: bukikonyv.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Körút az állatkertekben

Gróf Lázár Kálmán (FÁNK-OSZK, 2014.)

Egy régen elfeledett könyvet jelentetett meg a minap a Budapesti Állatkert és az Országos Széchényi Könyvtár: Gróf Lázár Kálmán Körút az állatkertekben című, kőnyomatokkal gazdagon díszített, pompás munkájának reprintjét. A kötetben helyet kapott még a szerző életrajza, illetve egy remek tanulmány az egzotikus állatok magyar elnevezéseiről. Gróf Lázár Kálmán jelentős részt vállalt a Budapesti Állatkert alapításában, majd népszerűsítésében.
Az ifjúság számára íródott könyve eredetileg 1867-ben jelent meg.

  Megrendelhető: Állatkerti Alapítvány - ajandekozoo.hu
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Madárbarátok könyve

Orbán Zoltán (CSER Kiadó, 2013)

Ilyen komplex madárvédelmi munka már évtizedek óta hiányzott a természetbarátok könyvespolcáról.
Talán nincs is olyan, a témába vágó kérdés, amelyre ne adna választ. A klasszikusnak mondható madárvédelem, a téli etetés és odúkihelyezés mellett a szerző sorra veszi az egyéb teendőket is: megtudhatjuk például, hogy minden madárnak szüksége van fürdőre és porfürdőre, vagy miként csökkenthetjük a macskák okozta pusztítást. Emellett gyakorlati ötletekkel is szolgál a madarak megfigyeléséhez, fotózásához és videózásához. A leírást több száz fotó és ábra teszi teljessé.

  Megrendelhető: Madártani Egyesület - mme.hu/bolt
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Leopárd a teraszon

Szemadám György (EX-BB Kiadó, 2012)

"Ez a könyv egy elérhetetlennek hitt gyermekkori álom beteljesüléséről, egy rövid afrikai utazásról szól. Műfajának pontos meghatározásával azonban adósa maradok az olvasónak, mert nem igazán illeszthető be a hagyományosan útleírásoknak nevezett művek sorába, hisz túl gyakran kerülnek szóba benne például olyan elméleti kérdések is, amelyeket a zoológia tudománya vet fel. Ugyanakkor nem nevezhető egyértelműen természetrajzi ismeretterjesztő műnek sem, mert ehhez képest meg túl sok helyet foglalnak el benne az olyan személyes benyomásokat rögzítő eszmefuttatások, amelyek néha bizony meglehetősen messzire vezetnek.
Talán mondjuk úgy: egy hatvanéves ember afrikai - közelebbről: kenyai - rácsodálkozásainak gyűjteményét tartja kezében az olvasó, aki persze teljes joggal teheti fel a kérdést, hogy honnan veszi magának a bátorságot egy festőművész, akit esetleg még művészetpedagógusként vagy televíziós műsorok szerkesztőjeként, illetve műsorvezetőjeként is ismerhetnek egyesek, hogy annyi kiváló afrikai útleírás és vadászkönyv után könyvet írjon Afrikáról. Egyáltalán mi újat lehet még írni arról a földrészről, amelyet Széchenyi Zsigmond már negyven évvel ezelőtt "denaturált Afrikának" nevezett?
Remélem, hogy fent említett olvasó - miután letette a könyvet - választ kap e kérdésekre, s megbocsátón belátja, hogy egyszerűen nem tehettem mást, mint hogy kiírjam magamból azt az élményzuhatagot, amely oly váratlanul, sőt - mint utóbb kiderült - felkészületlenül ért. Mentségemül csak az a tény szolgálhat, hogy Afrikára felkészülni szinte lehetetlen." (a szerző)


A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Érdeklődés: EX-BB Kiadó - ex-bb.hu

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben