Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2014. május–június, I. évfolyam 1. szám


Megjelent az ÁLLATVILÁG
ismeretterjesztő magazin!


Tartalom:

Hírek a nagyvilágból • Az arábiai leopárd birodalmában • A Távol-Kelet Galápagosa • Albínó állatok • A keleti erszényesnyestről • Darubirodalom Hollandiában • Megnyílt a hatvani Vadászati Múzeum • Kiválasztva – "Az év állatai" 2014 • Kedvencem a görög teknős • Hírek a Budapesti Állatkertből • Holnemvolt Park lakói • Könyv- és programajánló •

Keresse az újságárusoknál!

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2014-1.pdf


A Távol-Kelet Galápagosa

A Riukiu-szigetek (Dr. Korsós Zoltán)

A mintegy 140 tagból álló Riukiu-szigeteket a Távol-Kelet Galápagosának is szokták nevezni. Erre az ad okot, hogy a földdarabok élővilága egymástól elszigetelődve (és időnként mégis összekapcsolódva) különleges módon fejlődött: közel rokon állat- és növényfajok sokasága fordul elő, amelyek evolúciós rokonsági viszonyai a szigetek távolságától, elhelyezkedésétől és geológiai eredetétől függenek.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Az arábiai leopárd birodalmában

Buzás Balázs

Az Arab-félszigetről szinte mindenkinek a sivatagból kiemelkedő felhőkarcolók, a pompa és a fényűzés jut az eszébe. Pedig egyedülálló természet és állatvilág is jellemzi. Sőt, ott él a világ egyik legritkább nagymacskája, amely még az óriáspandánál is sokkal kisebb egyedszámban fordul elő.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Darubirodalom Hollandiában - Állatvilág magazin

Darubirodalom Hollandiában

Dr. Tóth Zsigmond

Még a ’90-es évek elején történt, hogy egy holland kisvárosban, Rotterdam mellett egy ifjú távol-keleti utazásra szánta el magát. Vérbeli madarász lévén, nemcsak a helyi kultúra érdekelte, hanem a természet szépségeiben gyönyörködve meglátogatta az ott élő tenyésztőket és a nemzeti parkokat is, így jutott el egy darumentő telepre, Kínában.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Széchenyi Zsigmondról elnevezve

Az új hatvani Vadászati Múzeum (Csorba Gábor, Hecker Kristóf és Korsós Zoltán)

Három év előkészítés és az elmúlt kilenc hónap megfeszített munkája nyomán új, az egész országra kiterjedő, modern, a vadászatot mai szemmel bemutató múzeum nyílt az észak-alföldi városban, Hatvanban. A teljes nevén Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum Tagintézményeként jött létre, a magyar vadászok és számos hazai muzeális intézmény együttműködésében és az Európai Unió és a magyar állam, valamint Hatvan városa támogatásával.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Az 'ördögtől' sem fél - Állatvilág magazin

Az 'ördögtől' sem fél

A keleti erszényesnyestről (Dr. Hangay György)

Igencsak nagy ritkaságként tartjuk számon ezt a szép, pettyes bundájú ragadozót. Európában nem is olyan régen még csak a Lipcsei Állatkertben láthattuk néhányukat, ma viszont már nálunk, a Budapesti Állatkertben is megcsodálható négy szép példánya. Egykori hazájában, Ausztráliában ma már nem találkozhatunk vele, mert a kontinensről kipusztult, így Tasmánia szigete lett az utolsó mentsvára ennek a rendkívül érdekes fajnak.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Kedvencem a görög teknős

Kovács Zsolt

A görög teknősök csak látszólag igénytelen állatok. Fontos számukra a napozás, a friss levegő, a terjedelmes férőhely és persze a változatos táplálék.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben