Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2018. május-június, V. évfolyam 3. szám


Megjelent a magazin
2018. május-júniusi száma!

Az Állatvilág magazin május-júniusi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2018-3.pdf


Kenya példát mutat!

Vadászok helyezett turisták (Korsós Zoltán és Zachar Zita írása)

Kenya hajdan a vadászok paradicsoma volt, napjainkban azonban már csak kamerával céloznak a vadállatokra. A kenyai vadászati tilalomnak még ma is vannak ellenzői, noha eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Az ország közel egyharmada védett terület, ám ezek határain kívül sem szabad vadászni. Cikkünk szerzőpárosa az East-Tsavo Nemzeti Park példáján mutatja be, mennyivel jobban megéri turistákat fogadni, mint vadásztatni.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Tavaly felfedezve

Új emlősfajok (Kispál István írása)

Ahogy csökken az érintetlen vadon, úgy emelkedik az újonnan felfedezett állatfajoknak a száma. Nehéz elhinni, de még nagytestű emlősök is előkerülnek. 2017 szenzációja volt egy új orangutánfaj felfedezése, illetve tudományos leírása.  Ez az orangután Szumátra szigetének egy eldugott részén él, ezért nem került sokáig a zoológusok látóterébe. Mellette egy másik új főemlősfajjal is gazdagodott a tudomány, Ázsiában egy gibbonfajt fedeztek fel a kutatók. Egy eleddig ismeretlen denevér felfedezése és leírása pedig a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettesének, dr. Csorba Gábornak köszönhető.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Abu markub

A papucscsőrű madár birodalmában (Fuisz Tibor István írása)

A papucscsőrű madár életmódja hatalmas, feltűnő csőre és nagy mérete ellenére a lopakodásról, a zsákmány észrevétlen becserkészéséről szól. Előszeretettel vadászik a mocsarak sekély, oxigénszegény vizében, ahol a halaknak gyakran a felszínre kell jönniük levegőért, hogy az alacsony oldott oxigén mellett életben maradhassanak. Cikkünkben bemutatjuk e ritka és különleges madár rejtett életmódját, védelmét, és írunk a budapesti állatkert hajdani papucscsőrű-sztárjairól is.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A fehérkarmú vércsék védelmében

Spanyol példa (Dudás Miklós és Dr. Gőri Szilvia írása)

A fehérkarmú vércse hajdan Magyarországon is fészkelt, de ma már csak ritka kóborlóként kerül madarászaink távcsöve elé. A faj állománya egész Európában megfogyatkozott, ezért is különösen fontos a Spanyolországban működő GREFA (Grupode Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat) munkája. A GREFA Madrid külvárosában lévő központjával az egyik legrangosabb nonprofit természetvédelmi szervezet. Feladatai között első helyen áll a sérült ragadozó madarak begyűjtése, állatorvosi kezelése, utógondozása, s amennyiben a madár állapota lehetővé teszi, a természetbe való visszajuttatása.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben