Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2018. július-augusztus, V. évfolyam 4. szám


Megjelent a magazin
2018. július-augusztusi száma!

Az Állatvilág magazin július–augusztusi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2018-4.pdf


A babonák áldozatai

Meddig lesz még orrszarvú? (Kispál István írása)

Az orrszarvúk évmilliókig sikeresen alkalmazkodtak környezetükhöz, ám mindössze két évszázad kellett ahhoz, hogy ma már Földünk legritkább emlősállatai között tartsuk őket számon. Élőhelyük folyamatosan szűkül, emellett orvvadász bandák irtják őket. Egy fajuk már kipusztult, kettő pedig kritikusan veszélyeztetett.

Cikkünk szerzője arra keresi a választ, mit lehet tenni azért, hogy fennmaradjanak az orrszarvúak. Ugyanakkor rámutat arra a lehetőségre is, hogy nem kizárt, ezek az óriások ma már a végnapjaikat élik.
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetbenAz erdő titokzatos koboldjai

Ismerjük meg a peléket! (Bakó Botond írása)

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy ezek a bájos rágcsálók ragadozók is lehetnek. Gyakran fogyasztanak ugyanis állati eredetű táplálékot, elsősorban ízeltlábúakat, de puhatestűek, ritkábban énekesmadarak, sőt más pelefajok kölykei is szerepelhetnek időszakosan az étlapjukon. Más szempontból is különlegesek, 6-7 hónapig tartó téli álmot alszanak.A hibernáció időszakában anyagcseréjüket nagymértékben lelassítják. Időről időre, a talaj hőmérsékletének függvényében felébrednek, de többnyire nem hagyják el a fészküket.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Elveszett édenkertek

(Dr. Németh Attila írása)

Az évszázadokkal ezelőtt kipusztított dodó neve mára megmásíthatatlanul összefonódott Mauritiusszal, amely a Madagaszkártól keletre fekvő Mascarenhas-szigetek talán legismertebb tagja. Egyes kutatók úgy vélik, hogy e szigetcsoporton éltek a legnagyobb számban sehol másutt elő nem forduló állatok és növények. Számos bennszülött faj az egész bolygón egyedülállónak számított. Valaha ezt a távoli világot lakta a Föld legnagyobb óriásteknőse, leghatalmasabb vakondgyíkja és legnagyobb papagája, így az első európaiak, akik a szigetekre léptek, valószínűtlen történelem előtti világban találták magukat.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Telepített tollasok - Állatvilág magazin

Telepített tollasok

(Selmeczi Kovács Ádám írása)

Földünk madárvilága jelentősen átalakult az elmúlt évszázadok során. Egyes fajok kipusztultak, mások új élőhelyeket hódítottak meg. Egy részük azonban nem önszántából nézett új haza után, hanem az ember közvetítésével jutott el a legváratlanabb helyekre. Magyarországon is található néhány betelepített faj, például a fácán, de gyakoribb, hogy Európa valamelyik másik országából terjedt el, szinte az egész kontinensen, egy-egy oda betelepített faj. Így jelent meg a nílusi lúd, a halcsontfarkú réce, a mandarinréce és még néhány egyéb madárfaj. Ám, hogy ezek jelenléte milyen hatással van az „őslakos” madarakra, még nem minden esetben sikerült megfejteni.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A sisakos kaméleon

(Fehér Tamás írása)

Terráriumokban az egyik leggyakrabban tartott kaméleonfaj a sisakos kaméleon, melynek törzsalakja Jemenben él, ahol a szubtrópusi területeket részesíti előnyben. A fás, bokros erdőszélek lakója, de az emberi települések környékén is tanyát ver. Általában a cserjeszinten mozog, de gyakran lemászik a magasabb fűbe is. Nagyra nő, a hímek testnagysága gyakran a 30 centimétert is eléri, a nőstények pedig 20-25 cm hosszúak.

A sisakos kaméleon terráriumban viszonylag könnyen gondozható, ám alapvető igényeire tekintettel kell lennünk. A megfelelő, tágas férőhely, rendszeres itatás és párásítás, magas hőmérséklet és a változatos élő táplálék elengedhetetlen számára.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben