Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2018. szeptember-október, V. évfolyam 5. szám


Megjelent a magazin
2018. szeptember-októberi száma!

Az Állatvilág magazin szeptember-októberi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2018-5.pdf


A végzet falkája

Afrika tarka vadkutyája (Kispál István írása)

Sokan úgy vélik, hogy a lehetséges zsákmánynak olyan félelmetes és extra képességekkel megáldott ragadozókkal szemben van a legkevesebb esélye, mint az oroszlánfalka, a tigris, a farkasfalka, a jegesmedve, a vándorsólyom vagy a fehér cápa. A valóság azonban egészen más. A kitartás, a szervezettség és nem utolsósorban az összetartó csapatszellem kiemel egy ragadozót a többi közül: az afrikai vadkutyát. Előle nincs menekvés...

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Véres „aratás”

Tevék, lovak, kenguruk (Hangay György írása)

Ha csak a számokat vesszük figyelembe, akkor ugyancsak nyilvánvalóvá válik, hogy Ausztráliában olyan óriási mennyiségű hús „terem”, melyhez foghatót aligha találhatunk más országokban. Igen ám, de milyen áron? A legnagyobb árat a természet fizeti, de a mezőgazdaság is, mert a „hústermelő” állatok jó része nem békés juh vagy szarvasmarha, hanem vadon élő, környezetidegen, behurcolt faj. Joggal kérdezhetjük tehát, hogy ez az óriási húsmennyiség áldás vagy átok Ausztráliára nézve?

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Kártevőből „védett” állat

A mezei hörcsög múltja, jelene, jövője (Dudás Miklós és Illyés Evelin írása)

A mezei hörcsög eredeti élőhelyei a nyílt, füves lösz-pusztagyepek voltak, az elmúlt évszázadok alatt azonban sikeresen alkalmazkodott az ember tájátalakító tevékenységéhez; így az egykori löszgyepeken létrejött mezőgazdasági területek váltak jellemző „lakhelyévé”. Az utóbbi években a megmaradt állományok új „túlélési stratégiát” alkalmazva urbanizálódnak, azaz kisebb kolóniákat hoznak létre a települések belterületein, a zártkertekben. Ennek ellenére mindinkább csökken a hazai hörcsögök száma, így mára az egykori kártevőből veszélyeztetett állat lett.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A nyolclábúak óriásai

A madárpókok (Fehér Tamás írása)

A madárpókok ideális terráriumi állatok. Fűteni alig szükséges, világítani is csak a látvány vagy a terráriumban elhelyezett dekorációs növények miatt kell. A talajlakó fajoknak fekvő téglalap alapú terrárium, míg a fán lakóknak álló formáció szükséges. Minden példányt külön kell nevelni. Ám ezek csak a legfontosabb tudnivalók. Ahhoz, hogy egy madárpók igazán jól érezze magát nálunk, még számtalan kritériumnak teljesülnie kell. Ezeket veszi sorra cikkünk szakértő szerzője.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben