Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2019. január-február, VI. évfolyam 1. szám


Megjelent a magazin
2019. január-februári száma!

Az Állatvilág magazin január-februári száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2019-1.pdf


A szárazföld óriásai, 1. rész

Mit illik tudni az elefántokról? (Hanga Zoltán írása)

Az elefántféléknek egykor számos faja népesítette be bolygónkat, mára csupán három maradt. Ám félő, hogy ez a szám tovább csökken, miután az orvvadászat és az élőhelyvesztés miatt mind kevesebb ormányos él a Földön. Cikksorozatunk első részében a ma élő elefántok származásával és hajdani rokonságával ismerkedhetünk meg.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Keresztül-kasul Kazahsztánon

(Kovács Zsolt írása)

A változatos élőhelyeket kínáló Kazahsztán huszonkilencszer nagyobb hazánknál. Tavaly egy kis magyar expedíció felkerekedett, hogy bepillantást nyerjen e hatalmas ország állatvilágába. Útjuk során 4500 kilométert tettek meg, és 4 hüllő-, 126 madár- és 11 emlősfajt sikerült megfigyelniük. Tanulmányútjuk summázata e gazdagon illusztrált írás.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Ürgéket neveltem

(Dudás Miklós cikke)

Magyarországon ma már csak elvétve lehet ürgékkel találkozni, noha pár évtizede e bájos rágcsálót még kártevőként tartották nyilván. A faj csak úgy menthető meg, ha viselkedését is minél jobban megismerjük. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy fogságban tartsák néhány egyedüket. Dudás Miklós több, a biztos haláltól megmentett ürgét is felnevelt, és megfigyelései nem mindig passzolnak az eddigi szakirodalomban megjelentekkel.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Emberevő tigrisek

Ahol a vadász is áldozat (Kovács László írása)

Mint e cikkünk egyik keretes anyagából is kiderül, a tigris a kipusztulás szélére sodródott. Mégis van a világnak egy olyan pontja, a Szundarbansz mangróveerdő, ahol még mindig viszonylag nagyobb számban fordul elő e csíkos nagymacska, és ezért veszélyt jelent az ott élő, egyre növekvő emberi népességre. Vajon van-e megoldás arra, hogy a tigrisek is megmaradjanak, és a helyi lakosok biztonságát se veszélyeztessék?

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Öregszik a kutyánk

Mire ügyeljünk? (Mirtse Áron írása)

Nem egyszerű tudomásul venni, ha megöregszik a kutyánk. Az addig játékos, fürge barátunk viselkedése megváltozik, fáradékonyabb lesz, megváltozhat az anyagcseréje, és olykor mozgásszervi bántalmak is gyötrik. Egyre nagyobb szüksége lesz gazdája megértésére és szeretetére, és persze másképp kell vele bánni, mint egy fiatal kutyával.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben