Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2019. március-április, VI. évfolyam 2. szám


Megjelent a magazin
2019. március-áprilisi száma!

Az Állatvilág magazin március-áprilisi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2019-2.pdf


Jaguárok nyomában

Dr. Angyal Dorottya írása

A jaguár az egyik legtitokzatosabb életmódú nagymacska, természetes viselkedéséről nagyon keveset tudunk.  Cikkünk szerzője maga is a jaguárok nyomába eredt. Miközben leírja kalandjait, megismertet minket e foltos nagymacska különleges életével, s bepillanthatunk abba az áldozatos munkába, amelyet a Jaguár Szövetség végez a faj megóvása érdekében.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Vigyázz, ha jön a mókus!

Dr. Vojnits Andás írása

A címben felhangzó figyelmeztetés nem a hazánkból is jól ismert vörös mókusra, hanem az amerikai szürke mókusra vonatkozik. Ugyanis e fajtól – legalábbis Európában, ahová botor módon betelepítették – valóban óvakodni kell. Mégpedig azért, mert nagyobb és erősebb állat lévén egyszerűen kiszorítja a mi mókusunkat, s emellett számos egyéb, a természetre káros hatást gyakorol.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Féljünk-e a cápától?

Varga Nikolett és Deres István írása

Cikkünk két okból is aktuális. Egyfelől nemrég adták át a nagyközönség számára a Budapesti Állatkertben a Cápasulit, másfelől pedig egyre több kutatás igazolja, hogy a cápák nem vérengző bestiák, sokkal különbek a hírüknél. Csak igen ritkán támadnak emberre, évente az egész világon nem fordul elő ötnél több halálos kimenetelű támadás.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A mesék egyszarvúja

Dr. Németh Attila írása

A középkori mesék és mondák gyakori szereplője a homlokán egyetlen szarvat viselő unikornis.  A tudósok sokat töprengtek azon, vajon milyen állatról mintázhatták.  E rejtélyt ugyan nem sikerült teljesen megoldani, de nagyon valószínű, hogy az arab nyársasantilopról van szó. Az arab nyársasantilop félszáz éve kis híján kipusztult, ám az állatkerteknek sikerült megóvniuk. Ma pedig már újra megtalálható a természetben is.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Óriás a lakásban

Fehér Tamás írása

Szép számmal gondoznak a magyar otthonokban is óriáskígyókat. Ma leginkább két fajuk kedvelt, a királypiton és a boa. Cikkünkben ez utóbbi gondozásával foglalkozunk. Megtudhatjuk, hogy  e nem túl nagyra növő óriás miképp él a természetben, illetve azt is, hogyan teremthetünk otthonunkban ideális férőhelyet kedvencünknek, mivel etessük és mit tegyünk, ha szaporítani szeretnénk.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben