Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2019. július-augusztus, VI. évfolyam 4. szám


Megjelent a magazin
2019. július-augusztusi száma!

Az Állatvilág magazin július-augusztusi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2019-4.pdf


Mindenki kedvencei

Az óriáspandák -Hanga Zoltán írása

Kevés állat örvend nagyobb népszerűségnek a közvélemény körében a bájos külsejű, fekete-fehér óriáspandánál. Az irántuk való rajongás az állatkerti szakemberek körében is tetten érhető, s ennek érdekes lenyomata, hogy az elmúlt években több nemzetközi jelentőségű állatkerti szakkönyv címlapjára is ennek az állatnak a képe került. Pedig az óriáspandák igazán nem számítanak tipikus zoo-lakóknak, hiszen szerte a világon csak maroknyi állatkertben találkozhatunk velük.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Kaktuszok és csörgőkígyók

Arizona természeti kincsei - Korsós Zoltán és Zachar Zita írása

A szerzők Arizonába kalauzolják el az olvasót. A sivatagok és kanyonok világában számos különleges állatfaj lelt otthonra. Szélsőséges életkörülményekhez alkalmazkodott madarak, amelyek szinte soha nem isznak, skorpiók, a hazai őzekre némiképp emlékeztető öszvérszarvasok és természetesen csörgőkígyók, amelyek veszélyt jelenthetnek az óvatlan turistákra is. A cikkből képet kaphatunk a lenyűgöző kanyonok kialakulásáról, és természetesen nem maradhatnak ki az őslakosok, az indiánok sem.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Mit egyen a kutya?

Mirtse Áron írása

Nehéz kérdés, mert mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Ráadásul az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változtak a kutya takarmányozásának lehetőségei. A nyolcvanas években még leginkább disznógégét meg csirkefarhátat lehetett vásárolni kedvenceink számára, az első konzerv kutyaeledelek pedig felrobbantak a kamra polcain. Ma pedig ugyan széles az kutyakoszt-repertoár, de választani tudni kell!

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Hol élnek az evetkék, cibabók és a csajok?

Mókuslesen országszerte - Bakó Botond írása

A címben szereplő elnevezések voltaképpen tájszavak, amelyek Európa egyetlen őshonos mókusfaját, a vörös mókust takarják. És hol élnek a mókusok? Laikus módon azt gondolhatnánk, hogy minden fás területen megtalálhatók, a valóság azonban ennél kicsit összetettebb. Például települések belterületén is szép számmal előfordulnak. A mókusok nagy része városlakóvá vált az elmúlt évtizedekben, hiszen itt gyakran etetjük őket télen, és emellett a ragadozó nyomás is kisebb a településeken, mint az erdőben.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Áldásból átok?

Dr. Hangay György írása

A 1080 elnevezés csak egy „márka” - a szer valóban nem más, mint sodiumfluoroacetate; egy szintetikus, mesterségesen előállított vegyi anyag. Hasonlít a közönséges konyhasóra, még az íze is hasonló. Földünk legtöbb országában betiltották használatát, mégpedig ezért, mert hatása szinte kontrollálhatatlan. Ám Ausztrália és Új-Zéland állami természetvédői (?) vállalják a veszélyt. Nagyarányú mérgező-hadjáratot terveznek a földrészen ugyancsak elszaporodott, vadon élő macskák ellen.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben