Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

Az utolsó hódaru nyomában


Selmeczi Kovács Ádám írása

Faunaterületünkön a világ madárfajainak mintegy tíz százaléka található meg: összesen alig több mint 1000 faj. Ebből természetesen számos madárfaj képviselője mindössze egy-egy alkalommal fordult elő, vagy utolsó észlelése óta sajnos ki is pusztult. Ezen extremitások közé tartozik az elegáns megjelenésű szibériai hódaru (Leucogeranusleucogeranus), amely egykor az Uráltól az orosz távol-keleti Kolima régióig terjedő térségben élt. Mára népessége rendkívüli mértékben lecsökkent, ráadásul a – továbbra is kizárólag Oroszországban fészkelő – faj két, egymástól jelentős távolságra szakadt állományra oszlik.A keleti populáció tagjai Szibéria északkeleti részén költenek, és zömük Kínában, a Jangce alsó medencéjében lévő Poyang-tónál telel.